Dünyaca ünlü tablolar sağlıkçılarda can buldu

Pinar

Global Mod
Global Mod
Dünyaca ünlü tablolar sağlıkçılarda can buldu

Bu sağlıkçıları nazarannler, dönüp tekrar baktı

Mersin’de yaklaşık 1,5 yıldır korona virüsle ön safta uğraş ederek büyük zorluklara göğüs geren sıhhat çalışanları, ‘Sağlıkçılarla Canlanan Tablolar’ projesinde, dünyaca ünlü tabloları canlandırdı

Kostüm ve makyajla dünyaca ünlü Hollandalı ve Türk ressamların ünlü yapıtlarındaki figürlere bürünen sıhhat çalışanları, tablolara benzerlikleriyle hayran bıraktı

MERSİN – Mersin’de yaklaşık 1,5 yıldır korona virüsle ön safta gayret ederek büyük zorluklara göğüs geren sıhhat çalışanları, hayli renkli bir aktiflikle moral buldu. Kostüm ve makyajla dünyaca ünlü Hollandalı ve Türk ressamların ünlü yapıtlarındaki figürlere bürünen sıhhat çalışanları, tablolara benzerlikleriyle hayran bıraktı. Bilhassa Atatürk, İnci Küpeli Kız, Van Gogh ve Kaplumbağa Terbiyecisi’ni canlandıran sağlıkçıları gorenler, gözlerini onlardan alamadı.

Hollanda Büyükelçiliği, Mersin Üniversitesi ve Mersin Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğü, pandeminin kahramanları sıhhat çalışanlarına moral vermek, onlara vefalarını göstermek gayesiyle renkli ve dikkat cazibeli bir projeye imza attı. ‘Sağlıkçılarla Canlanan Tablolar’ projesi kapsamında, Mersin Üniversitesi Hastanesinde çalışan ve ortalarında profesör ile hemşirelerin de bulunduğu sağlıkçılar, dünyaca ünlü Hollandalı ve Türk ressamların, bir daha dünyaca tanınan ünlü yapıtlarındaki figürleri canlandırdılar.

Tablolardaki figürlere benzerlikleri hayran bıraktı

Projede istekli olarak yer alan, tablolardaki kostümlerin birebir birebirini giyen ve makyajla o portrelere bürünen sağlıkçıların başarılı performansları, bakılırsanleri hayran bıraktı. Bilhassa İbrahim Çallı’nın ‘Atatürk’, Vincent Van Gogh’un ‘Genç Çiftçi Kız’ ve ‘Otoportre’, Osman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’, Johannes Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’, Rembrandt Van Rijn’in ‘Saskia Eşi’ ve Frans Hals’ın ‘Kuru Baş ve Çocuk’ yapıtlarını canlandıran sağlıkçıların tablolara benzerlikleri dikkat çekti.

Sağlıkçılarla Canlanan Tablolar proje standının açılışı, Mersin Üniversitesi Konuk Konutu bahçesinde yapıldı. Standın açılışına, Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Jan Willem Scholten, Mersin Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Adem Koca ve MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya da katıldı.

“Canlanan portreler toplumumuzun bir daha canlanmasına katkı sağlayacak”

Açılışta Türkçe bir konuşma yapan Hollanda Büyükelçi Yardımcısı Scholten, Hollanda Büyükelçiliği olarak bu projeye takviye vermekten memnunluk duyduklarını söylemiş oldu. Scholten, “Korona virüs pandemisi tüm dünya için güç oldu lakin bilhassa hekimlerimiz ve sıhhat çalışanlarımız için epey daha güç oldu. Daima ön saflarda yer aldılar. Her gün dinlenmeden çalışıyorlar. Bu kolay olmadı fakat yaptığınız iş epey kıymetliydi. Size yeniden fazlaca teşekkür ederiz. Bu sıkıntı süreçte Hollandalı ünlü ressamlarımızın da sıhhat çalışanlarına takviye olması beni keyifli ediyor. Canlanan portreler bununla birlikte toplumumuzun bir daha canlanmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Koca da pandemi sürecinde bilhassa sıhhat çalışanlarının gösterdikleri hassasiyet, samimiyet, sıcaklık ve insanlığın herkesi etkilediğini belirterek, “Dünyanın önemli bir imtihan verdiği bu süreçte sıhhat çalışanlarımızın bütün dünyaya örnek olacak kahramanlıklarını ayakta alkışlıyoruz, onlara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaya ise pandemide her insanın epeyce kuvvetli bir müddetçten geçtiğini, lakin bunların sıhhat çalışanının çektiği zorluklarla kıyaslanamayacağını vurguladı. Kaya, “Bütün bu zorluklar içinde bu biçimde tertiplerle takdir edilmemiz, kıymetimizin bilindiğinin bize hissettirilmesi sahiden çok hoş bir duygu” sözlerini kullandı.

Konuşmaların akabinde kurdele kesilerek, standın açılışı yapıldı.

“Bize de moral ve motivasyon oldu”

Tablolardaki portreleri canlandıran sıhhat çalışanları, hislerini İHA muhabiri ile paylaştı. ‘İnci Küpeli Kız’ portresini canlandıran Mersin Üniversitesi Hastanesinde bakılırsavli hemşire Müjde Moran, projenin maksadını şöyleki anlattı: “Bu projedeki emel, pandemi devrinde sağlıkçılar fazlaca yoruldular; hem onlara moral ve motivasyon olması açısından birebir vakitte Hollandalı ünlü tabloları bizim mizansenimizle yeniden gündeme getirmek. Biz nitekim bu pandemide görünen kahramanlardık ve hala severek devam ediyoruz misyonlarımıza. Bize de moral ve motivasyon oldu. Hemşirelerin ve sağlıkçıların da sanatsal istikametinin sergileyebildiğimiz için fazlaca memnunuz. Hepimiz gönüllüyüz. Ayrıyeten Hollanda ile bu biçimde bir sanatsal işbirliği içerisinde olmak da farklı bir memnunluk.”

Moran, aşı konusunda da vatandaşlara davet yaptı.

“Çok büyük bir onur ve gurur duydum”

Stantta Atatürk portresini ise MEÜ Tıp Fakültesi Halk Sıhhati Ana Bilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Buğdaycı canlandırdı. Rolü kendisinin seçmediğini söyleyen Prof. Dr. Buğdaycı, “Organizasyondaki arkadaşlar yüzümün hayli uyacağını söylemiş olduler. Tabi hayli büyük bir onur ve gurur duydum. Sanata büyük bir katkı olduğunu düşünüyorum canlanan tabloların. O yüzden de severek, memnuniyetle katıldım. Dışarıdan bakanlar daha epey benzetiyor. Çocuklar gördüğünde daha hayli etkilendi. Pandemi devrinde en epey çalışan, risk altında olan, hayli şehit veren bir kesim sağlıkçılar. Onların düşünülmüş olması da bizim için memnunluk verici. Düzenleyen takıma teşekkür ediyoruz” biçiminde konuştu.

“Hepsi fazlaca mutlu”

Projenin koordinatörü ve MEÜ Dış Münasebetler ve Projeler Koordinatörlüğü Öğretim vazifelisi Seray Müezzinoğlu da “Amacımız, pandemi periyodunda yorulan sağlıkçılarımıza bir nebze moral verebilmek. Ne kadar moral verebilirsek o kadar keyifli olacağız. Hepsi fazlaca keyifli; tertibin öncesi bile onlara yetti. Giydikleri kostümler ve yapılan makyajlarla hayli farklı bir ortamdalar. Hepsinin gözlerinden memnunlukları belirli aslına bakarsan. Çok hoş oldu. Çok şükür bu günümüze; aşılamayla birlikte de hiç şayet olmazsa bir nebze o tulumlardan kurtuldular. Bir nebze rahatladık. Umarım feraha çıkacağımız günler yakındır, o denli umut ediyorum” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Değer Gökçe