Direktör Kayiş: bilgilerin kaybolduğu dünyada sürüklenen beşerler dikkatimi çekiyordu

Pinar

Global Mod
Global Mod
ANTALYA (DHA) – BU yıl 58’incisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Sinema Şenliği‘nde ulusal kategoride yarışan Emre Kayiş’in ‘Anadolu Leoparı’ sinemasının takımı, söyleşide izleyiciyle buluştu. Kayiş, “Bana nazaran pahalı olan, bilgilerin kaybolduğu dünyada sürüklenen beşerler dikkatimi çekiyordu. Tahminen onlardan bir tanesi de kendimim diye düşünüyorum. Fikret karakteri, soyu tükenmekte olan, diğer bir vakti temsil eden, kıymetleri ve hisleri bakımından bu dünyayla senkronize olamayan bir insan” dedi.

Antalya Altın Portakal Sinema Şenliği’nde ulusal kategoride yarışan 10 sinemadan birisi olan Emre Kayiş’in ‘Anadolu Leoparı’ sineması, dün gece ‘Yıldızların Altında 1’ sahnesinde seyirciyle buluştu. İzleyicilerin ağır ilgi gösterdiği sinemada Uğur Polat, İpek Türktan, Tansu Biçer üzere sanatkarlar rol aldı. Kayiş, sinemada 22 yıldır Ankara Hayvanat Bahçesi’nin müdürlüğünü yapan ve yalnız bir hayat süren Fikret’in hayvanat bahçesinden taşınması gereken leoparın hüzünlü mukadderatından hareketle, onunla yazgı birliği ortasında olan insanların his dünyasını anlattı.

Senaryoyu yazmaya 2015 yılında başladığını söyleyen direktör Emre Kayiş, “Yaklaşık 5 yıllık uzun bir müddetç oldu. O periyot ortasında yaşadığım ruh halini nasıl portre edeceğimi düşünüyordum. Yakın vakitte taşınırken eski not defterlerimden birisinde ‘Hayvanat bahçesi müdürü leoparı gömüyor’ diye not almışım. Vakit zaman aklıma gelen şeyler oluyor. Muhakkak bir ruh halini muhakkak bir metaforla birleştirme fikri tahminen biraz çabucak sonrasında ortaya çıkmıştır” dedi.Politik bir gönderme içeren bir cihan oluşturmak istediğini söyleyen Kayiş, “İnsan portrelerini yaratırken ortasında yaşadığımız son devirde inanılmaz teknolojik gelişme bizim üzere coğrafyaların neoliberal siyasetlerle bu gelişmeye adapte olması, insanın bir kenara itilişi bunun üzere şeyleri sayabilirim. Bana nazaran kıymetli olan, bilgilerin kaybolduğu dünyada sürüklenen beşerler dikkatimi çekiyordu. Tahminen onlardan bir tanesi de kendimim diye düşünüyorum. Fikret karakteri, soyu tükenmekte olan, öbür bir vakti temsil eden, pahaları ve hisleri bakımından bu dünyayla senkronize olamayan bir insan” diye konuştu.Oynadığı Fikret karakteriyle bir bağ kurduğunu söyleyen sinemanın oyuncularından Uğur Polat, “O artık olmayan Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi o nesil için epey kıymetli bir yerdi. Artık tabi milyonlarca doların gömüldüğü bir çöplük orası. Benim de içerisinde bulunduğum o jenerasyon artık her biri bir yere savrulmuş, geçmişte epey uğraşlar vermiş, epey idealist manada yola çıkmış ama savrulmuş bir nesil bu. Biraz da ona hasret ve göndermeydi. Bu projede olmaktan dolayı epeyce memnunum. 40’ın üzerinde sinema çektim ve bu benim için epey özel bir sinema olarak benimle bir arada yaşayacak” sözlerini kullandı.Filmde bulunduğu için fazlaca keyifli olduğunu belirten oyuncu İpek Türktan, “Gamze karakteri, o jenerasyonu izlemiş ve onun kaybolacağını hisseden, biraz oraya özenen, bu yüzden kendi jenerasyonunun de tükendiğine inanan bir karakter. Benim için epeyce kıymetli ve özel bir karakterdi canlandırdığım karakter” tabirlerini kullandı.

Sineması izlerken aslında huzursuz olduğunu söyleyen Tansu Biçer, “Savcı karakteri değişik karakterdi benim açımdan. Daha evvel de savcı oynadım ve ona hiç benzemiyor. Kıssalar anlatan, botanikle ilgilenen, kendi dünyası olan bir karakter. Katiyen geldiği yeri unutmamış birisi. Benim için de epeyce eğlenceliydi. Sinemada uzun monologlar oynamak epeyce güç şeyler. Onları deneyimliyor olmak hoştu. İzlerken tedirgindim aslında” dedi.