CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, TÜMEMEKDER’i ziyaretinde konuştu Açıklaması

ffalivvv

New member
Chp Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, personel emeklilerini ziyaretinde, “10 milyon kitle birlik olursa siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız. O niçinle sizin birlik olma zamanınızdır, şayet hak arıyorsanız, hukukunuzu arıyorsanız birlik olma devridir. Bir ortaya geleceksiniz bölünmeyeceksiniz, parçalanmayacaksınız.” dedi.

Kılıçdaroğlu, birlikteindeki birtakım genel lider yardımcıları ile Tüm Personel Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğini (TÜMEMEKDER) ziyaret ederek, Dernek Lideri Satılmış Çalışkan’la bir süre görüştü.

Görüşme daha sonrası Kılıçdaroğlu ve Çalışkan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TÜMEMEKDER Genel Lideri Çalışkan, 20 yıldır emekçi ve Bağkur emeklisine ulusal gelirden hisse verilmediğini, buna yönelik taleplerine cevap gelmediğini ileri sürdü.

Satılmış Çalışkan, 2000 yılından evvel emekçi emeklilerinin gösterge sisteminden katsayıyla artışlar aldığına dikkati çekerken, o tarihten daha sonra katsayıdan çıkarıldıklarını ve yalnızca TÜFE üzerinden artırım verildiğini aktardı.

Çalışkan, “Bugün yıllık TÜFE 36 çıktığı biçimde emekçi emeklisine bu verilmemiştir ve ayrımcılık yapılmıştır. Toplumsal güvenlik tek çatı altında birleştiğinde biz, ‘Bu haksızlıklar ortadan kalkar’ dedik maalesef hala bu haksızlıklar devam etmektedir. Bugün memura yüzde 36 artırım verilirken, emekçi emeklisine maalesef yıllığı yüzde 32’de kalmıştır. 6 aylık periyodu de yüzde 25,47 olarak verilmiştir.” diye konuştu.

Toplumda bütün kısımların hakları görüşülürken personel emeklisinin masada olmadığını kaydeden Çalışkan, emekli aylığının kira, doğal gaz ve elektrik masraflarını karşılamadığını anlattı. Çalışkan, “9 milyon emeklinin, dul ve yetimlerle 13 milyon 400 bin kişi oldu maalesef, yüzde 90’ı açlık hududunun altında maaş almaktalar. Dul ve yetimlerimizin durumu daha berbat. Bize geçinebileceğimiz bir aylık verilsin ona nazaran düzenleme yapılsın. TÜFE değil, katsayı ve gösterge sistemine geçmek istiyoruz. Çalışana, memura nasıl uygulanıyorsa, personel emeklisine birebir katsayı uygulansın istiyoruz.” tabirini kullandı.

“İşçi emeklilerinin artırım beklentisi karşılanmadı”

Chp Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise hak, hukuk, adalet arayanların yanında olmaya yemin ettiğini belirtti.

Hükümetin taban fiyatı artırdığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Hazine Maliye Bakanı dedi ki ‘Asgari ücretlide yüzde 50 artırım yaptık, artık sıra emeklilere geldi.’ Bütün emekliler, onlar da doğal olarak yüzde 50’lik bir artırım bekliyorlardı fakat bu olmadı, hangi münasebet ile olmadı bilmiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Dernek Lideri Satılmış Çalışkan’ın “Biz evvelce ulusal gelirden hisse alırdık, artık vermiyorlar” söylemiş olduğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti:

Ulusal

Dul ve yetim aylığı alanların durumu

Bütün emeklilerin bir ortaya gelerek ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, “Bütün emeklilerin ‘Eğer sen bana hak ettiğim aylığı vermiyorsan, kusura bakma ben de sana oyumu vermeyeceğim’ demesi lazım.” görüşünü paylaştı.

Bu kelamı söylemiş olduklerinde bütün siyasal partilerin ve iktidarların, emeklinin sözünüzü dinlemek zorunda kalacaklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Bakın biz emekli aylıklarından kelam ediyoruz, bir de dul ve yetimler var. Yani emekli vefat ettiğinde eşine ve çocuklarına intikal eden aylıkları var. Son yapılan artırımlardan daha sonra 627 lira aylık dul ve yetime verilen 690 lira, 748 lira. Artık ben saraydaki zata ve şürekasına seslenmek isterim. Ayda 627 lirayla bir dul bayan nasıl yaşayacak? Bunlarda vicdan var mı, bunlarda merhamet var mı, bunlarda sağlıklı ve dengeli bir devlet idaresi anlayışı var mı? ‘627 lirayla otur hükümdarlar üzere kanun’ diyorsun. Ulusal gelirden hisse niçin versinler, zira ulusal gelirden sağladıkları hissesi diğerlerine veriyorlar, size vermiyorlar. Onların çeteleri var onlara veriyorlar. 5 maaş alana, 7 maaş alana veriyorlar. Bunlara veriyorlar. Size niçin versinler? Sizin sesiniz çıkmıyor ki yeteri kadar, siz birlik olmuyorsunuz ki. 10 milyon kitle birlik olursa siz istediğiniz partiyi iktidara taşırsınız. O niçinle sizin birlik olma zamanınızdır, şayet hak arıyorsanız, hukukunuzu arıyorsanız birlik olma periyodudur. Bir ortaya geleceksiniz bölünmeyeceksiniz, parçalanmayacaksınız. Diyeceksiniz ki ‘Bizim amacımız şu, kardeşim bunu verirsen biz bu biçimde sana oy veririz, vermezsen vermeyiz.'”

Türk-İş’in deklare ettiğı açlık hududu sayısının 4 bin 13 lira olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, bu sayının yoksulluk değil, açlık sonu olduğunu yenidenladı.

Hükümetin, 2 bin 500 liraya yükseltilen emekli aylığının kâfi olmadığını belirten CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“2 bin 500 lirayla kim nasıl geçinecek? Sizler bu ülkenin büyümesine ve kalkınmasına katkıda bulundunuz. Günün 8 saati çalıştınız, yeri geldi tatillerde çalıştınız, ulusal geliri büyüttünüz, emekli oldunuz size insanca yaşayacağınız bir aylığın bağlanması gerekiyor ancak bu imkan size verilmedi. Bu imkan size verilsin diye ben ve arkadaşlarım buradayız, sizin hakkınızı ve hukukunuzu savunmak için. Biz burada olduğumuz için birilerinin rahatsız olduğunu çok güzel biliyorum, onlar rahatsız olsunlar diye ben buradayım. Siz hakkınızı ve hukukunuzu savunduğumuz sürece biz devamlı sizin yanınızda olacağız.”

Konuşmaların akabinde Kılıçdaroğlu, bir emeklinin kendi yazdığı şiirini dinledi.

AA / Barış Gündoğan – Son Dakika Haberleri