BuzzFeed, çalışanlarının %15’ini işten çıkarıyor ve haber departmanını kapatıyor

Gezgin

Global Mod
Global Mod
BuzzFeed, gazeteciliğiyle tanınan ancak birçok rakibini ezen dijital yayıncılığın cezalandırıcı ekonomisinin kurbanı olan, adını taşıyan haber bölümünü kapatıyor.

BuzzFeed CEO’su Jonah Peretti, Perşembe günü çalışanlara gönderdiği bir e-postada, şirketteki daha geniş çaplı kesintilerin bir parçası olarak BuzzFeed News’i kapatacağını söyledi. Haber departmanının kapatılmasından yaklaşık 60 çalışan etkilenecek ve bunlardan bazılarına şirketin diğer bölümlerindeki pozisyonlar teklif edilecek.

BuzzFeed’in kararı, dijital medya şirketlerinin karşı karşıya olduğu bir dizi mali gerilemenin en sonuncusu. Bir zamanlar Disney ve Comcast gibi endüstri devlerinin muazzam iyimserlik ve yatırımlarının odak noktası olan BuzzFeed, Vox Media ve Vice gibi yeni medya şirketleri, bir zamanlar yüksek olan değerlerine ulaşamadı.

Büyük medya endüstrisi akışa odaklandı ve dijital yayıncılar için temel dayanak noktası olan dijital reklamcılık, giderek artan bir şekilde Instagram ve TikTok gibi teknoloji platformlarına gidiyor.

Yine Perşembe günü, Insider çalışanlarının yüzde 10’unu işten çıkaracağını duyurdu, bu hareket şirketin daha geniş ekonomik rüzgarlara atfettiği bir hareketti. Buzzfeed’in işten çıkarmaları şirketin işgücünün yüzde 15’ini veya işletme, içerik, teknoloji ve yönetim genelinde yaklaşık 180 çalışanı etkileyecek.

BuzzFeed, izleyicileri hikayeleriyle beslemek ve kârın ardından geleceğine dair iddiaya girmek için teknoloji platformlarının artan hakimiyetinden yararlanan, gelişmekte olan bir medya şirketleri grubunun parçasıydı. Ancak Meta, Alphabet ve Bytedance dahil olmak üzere bu teknoloji devleri, değerin çoğunu platformlarının çektiği büyük kitlelerden elde etti ve büyük kitlelerin önerdiği kârlar asla gerçekleşmedi.

Bay Peretti notunda, ürettiği işi sevdiği için “BuzzFeed’in haber bölümüne çok fazla yatırım yapma kararı aldığını” söyledi, ancak sosyal medya platformlarını benimsemekte yavaş kaldığını kabul etti, gerekli mali desteği sağlamayacaktı. BuzzFeed News’i karlı hale getirin.

Bay Peretti, “Bu hatalardan ders aldım ve ilerleyen takım da onlardan ders aldı” diye yazdı. “Bugün yaptığımız değişiklik ve iyileştirmelerin, daha iyi bir yarın inşa etmek için gerekli adımlar olduğunu biliyoruz.”

BuzzFeed, Bay Peretti’nin notunda karlı ve sosyal platformlara daha az bağımlı olarak tanımladığı HuffPost’ta haberler yayınlamaya devam edecek. Şirketin “yalnızca şirketin kârlılığına katkıda bulunma becerisini göstermiş olan iş bölümleriyle ilerlediğini” de sözlerine ekledi.

Şirketin zarar eden bir bölümü olan BuzzFeed News, 2012 başkanlık seçimleri öncesinde kuruldu ve gelecek vadeden siyasi ve araştırmacı gazeteciler için bir yol gösterici haline geldi. Site, Çin hükümetinin Müslümanları hapse attığını bildirmek için uydu görüntülerini kullanan hikayeler için uluslararası habercilik dalında 2021 Pulitzer Ödülü kazandı.

BuzzFeed News, araştırma çalışmalarından ötürü övüldü ve kurumsal bir anlaşmazlık çözme sürecini ifşa ettiği için 2017 Pulitzer Ödülü finalisti oldu, ancak aynı zamanda daha geleneksel rakiplerinin izlediği bazı normları göz ardı ettiği için de eleştirildi.

2017’de BuzzFeed, yeni seçilen Başkan Donald J. Trump hakkında doğrulanmamış bilgilerle dolu bir dosya yayınladı. Şirketin dosyayı yayınlama kararı, tam bir inceleme yapılmadan bilgileri yayınlamanın sorumsuzca olduğunu söyleyen bazı medya eleştirmenlerinin muhalefetiyle karşılandı. BuzzFeed ve o zamanki editör olan Ben Smith, halkın Washington’daki en yüksek güç seviyelerinde dolaşan bilgilere hakkı olduğunu söyleyerek kararı savundu.

Aynı yıl, dosyada adı geçen bir Rus yönetici, haber kuruluşunun haberini yayınladığında kendisini karaladığını söyleyen BuzzFeed News’e dava açtı. BuzzFeed davayı kazandı ve Bay Smith Perşembe günü The Atlantic için yazdığı bir yazıda bunu tekrar yapacağını söyleyerek dosyayı yayınlama kararını savundu.

Haber’ta medya köşe yazarı olmak için 2020’de BuzzFeed News’ten ayrılan Bay Smith, bir röportajda kapanıştan “gerçekten üzüldüğünü” söyledi.

Şu anda medya şirketi Semafor’u yöneten Bay Smith, “BuzzFeed News’in yaptığı işten gurur duyuyorum, ancak bu anın bir medya çağının sonunun bir parçası olduğunu düşünüyorum” dedi. “Sosyal medya ve haberler arasındaki evliliğin sonu.”

Haber odası personeline Perşembe günü ofise girmemeleri emredildi. Bay Peretti, telefonda ve Spoke’ta bulunan bir BuzzFeed katılımcısına göre, duyurunun ardından, maalesef “Kıyamet Operasyonu” adlı New York City toplantı odasından bazı yönetim üyelerinin katıldığı, herkesin katıldığı bir video toplantısı düzenledi. gizli kalmak şartıyla iç işleri görüşmek üzere. Çalışan, Bay Peretti’nin işçilere onları hayal kırıklığına uğrattığını söylediğini söyledi.

Toplantıdaki kişiye göre Peretti, “Bu benim açımdan çok büyük bir hata ve çok üzgünüm” dedi.

Bay Peretti’ye istifa edip etmeyeceği soruldu ve şirkette kalacağını söyledi.

Toplantıdaki kişiye göre Peretti, “Bu karar bana ait” dedi. “Bugün olan hiçbir şey bu ekibin çalışmasıyla ilgili değil.”

BuzzFeed’in gelir müdürü Edgar Hernandez ve şirketin operasyon müdürü Christian Baesler şirketten ayrılacak, ancak geçiş sırasında kalmayı kabul ettiler.

2021’in sonunda özel bir paravan şirketle yapılan anlaşmayla halka açılan BuzzFeed hisseleri, öğle saatlerinde yüzde 20’den fazla düşerek hisse başına yaklaşık 70 sente indi.

BuzzFeed sözcüsü, şirketin haber departmanı tarafından yayınlanan tüm hikayeleri web sitesinde sonsuza kadar arşivlemeyi planladığını söyledi.

BuzzFeed News Perşembe günü, son on yıldır bilinen saygısız bir şekilde veda etti.

BuzzFeed’den gelen ve haber kuruluşunun oynadığı popüler bir çocuk şovunun karakteri haline gelen bir aktör hakkındaki bir hikayeye atıfta bulunan bir Apple News push bildiriminde, “BuzzFeed News, Blippi’nin arkadaşının üzerine kakasını yaptığına dair bir hatırlatmayla oturumu kapatıyor.”