Bu yıl üretilen tahıl ve bitkisel mamüllerin geçen yıla bakılırsa artması bekleniyor

bencede

New member
Bu yıl üretilen tahıl ve bitkisel mamüllerin geçen yıla bakılırsa artması bekleniyor Investing.com – Bitkisel Üretim 1.Tahmini raporunu açıklayan TÜİK, bu raporu şöyleki tanımlıyor: Ulusal gelirimizin kıymetli bir kısmını oluşturan bitkisel üretim dalının yıllar prestijiyle gelişmeninin izlenmesini sağlamak ve milletlerarası karşılaştırmalar yapabilmek için vakit serilerinin oluşturulması gerekmektedir. Bu manada ziraî üretim siyasetlerine ışık tutacak sağlıklı ve detaylı bitkisel üretim istatistikleri datalarına muhtaçlık vardır. Bitkisel eserlere ilişkin ekilen alan, hasat edilen alan, üretim, randıman, meyve veren yaşta ağaç sayısı, meyve vermeyen yaşta ağaç sayısı ve nadas alanları ile ilgili istatistiki bilgiler derlenmektedir.

Kestirimler bitkisel mamüllerin bu yıl artacağı istikametinde

Üretim ölçülerinin, 2022 yılının birinci kestiriminde bundan evvelki yıla bakılırsa tahıllar ve öteki bitkisel eserlerde (yem bitkileri hariç) %10,4 artacağı, sebzelerde %1 azalacağı, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %4,6 oranında artacağı varsayım ediliyor. Buna nazaran, üretim ölçülerinin 2022 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve öteki bitkisel eserlerde 68,2 milyon ton, sebzelerde 31,4 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 26,1 milyon ton olarak gerçekleşeceği iddia ediliyor.

Dünyada buğday başta olmak üzere besin mamüllerinin gereksinimlere yetmeyeceği ve kıtlık durumunun kelam konusu olabileceğine dair arka arda ihtarlar gelirken üretici ülkeler de ihracata sınırlama getirdi.

Türkiye’nin üretilen eserlerden bu yıl, geçen yıla bakılırsa daha fazla randıman alınması bekleniyor.

Tahılda da geçen yıla bakılırsa artış olması bekleniyor

Tahıl eserleri üretim ölçülerinin 2022 yılında bundan evvelki yıla bakılırsa %15,7 oranında artarak yaklaşık 36,9 milyon ton olması öngörülüyor.

bundan evvelki yıla bakılırsa, buğday üretiminin %10,5 oranında artarak 19,5 milyon ton, mısır üretiminin %3,7 oranında artarak 7 milyon ton, arpa üretiminin %47,8 oranında artarak 8,5 milyon ton, çavdar üretiminin %35 oranında artarak 270 bin ton, yulaf üretiminin %26,8 oranında artarak 350 bin ton olacağı öngörülüyor.

Baklagillerin kıymetli mamüllerinden nohutun %22,1 oranında artarak 580 bin ton, kuru fasulyenin %6,6 oranında azalarak 285 bin ton, kırmızı mercimeğin %75,4 oranında artarak 400 bin ton; yumru bitkilerden patatesin ise değişim göstermeyerek 5,1 milyon ton üretileceği kestirim ediliyor.

Yağlı tohumlardan soya üretiminin %4,4 oranında artarak 190 bin ton, ayçiçeği üretiminin %5,6 oranında artarak yaklaşık 2,6 milyon ton olacağı düşünülüyor.

Tütün üretiminin %12,7 oranında artarak 82,3 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %4,1 oranında artarak 19 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Zerzevat üretiminin 2022 yılında bundan evvelki yıla göre azalacağı meyvenin ise artacağı kestirim ediliyor

Zerzevat eserleri üretim ölçüsünün 2022 yılında bundan evvelki yıla bakılırsa %1 azalarak yaklaşık 31,4 milyon ton olacağı varsayım ediliyor.

Sebzeler kümesinin kıymetli mamüllerinden hıyarda %2,9, havuçta %19,9, beyaz lahanada %17,2 oranında artış olurken, domateste %2,3, karpuzda %3,9, kuru soğanda %6 oranında azalış olacağı düşünülüyor.

Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim ölçüsünün 2022 yılında bundan evvelki yıla nazaran %4,6 oranında artarak yaklaşık 26,1 milyon ton olacağı varsayım ediliyor.

Müellif: Necdet Erginsoy