Bu helvanın tanımı mahalle halkında gizli

Pinar

Global Mod
Global Mod
BALIKESİR (İHA) – – (Özel) Bu helvanın tanımı mahalle halkında gizli

“Basma helvası” bir tek bu mahallede yapılıyor

BALIKESİR – Balıkesir‘in İvrindi ilçesinde yapılan “Yağlılar helvası”, uzun müddet dayanması ve eşsiz lezzeti ile damaklara hitap ediyor. Helva bir günde yapılırken, bir yıla yakın müddette tüketilebiliyor.

Atadan gelen gelenek düğün, cemiyet üzere özel günlerde yaşatılıyor

Atalardan gelen bir miras haline gelen Yağlılar helvası düğün, nişan, cemiyet üzere özel günlerde yapılıyor. Bir ortaya gelen mahalle halkı imece yordamı cemiyet öncesinde helva yapmaya başlıyor. Yağlılar Helvasının yalnızca mahalleye has olduğunu ve öbür hiç bir yerde yapılmadığını belirten Yağlılar Mahalle Muhtarı Hasan Özkan, “Yağlıların meşhur tatlısı bu. Bunu düğünlerimizde, nişanlarımızda, sünnetlerimizde, atadan dededen gelen gelenektir bu. Bu köye has bir şeydir. Devamlı yaparız biz bunu. Öbür hiç bir yerde yapılmaz” dedi.

Yağlılar helvasının halk lisanında “basma helvası” da olarak bilindiğini belirten mahalle sakini Ayşe Keklik, “Basma helvası yapıyoruz. Beni sorarsan ben 40 yıldır yapıyorum. Çok sıkıntı yapılışı var. Birinci evvel sütünü koyarız. Sütü kaynatırız. daha sonrasında ununu katarız. 1 saat pişiririz unuyla. daha sonrasında onu bir hoş karıştırırız. Karıştırdıktan daha sonra orada kalburdan geçiririz. Burada kuruturuz. Burada unu eleriz. tekrar da eleriz. daha sonrasında burada kuruturuz. daha sonrasında burada kızartırız. Kızardıktan daha sonra şerbeti ıslarız. daha sonrasında sonucuz (karıştırırız). Kaseledin mi 3 ay garanti veririm buzdolabında durmasına. Bunu nişanlarımızda, düğünlerimizde yaparız. Çok zahmetlidir bu. Bunun zahmeti oldukçatur. Kalabalık olursa uygun olur. Biz kendimize burada 5 kilo 10 kilo sütten yaparsak kendimiz yapabiliriz” dedi.

Helvayı yiyenler yeniden yine istiyor. Raf ömrü uzun ve lezzetli olmasından dolayı satışa sunulması için gelen tekliflerin de olduğu belirtiliyor.

İhlas Haber Ajansı / Murat Seyman – Son Dakika Haberleri