Binlerce iğne darbesiyle sanat yapıtı ortaya çıkarıyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
MERSİN (İHA) – Binlerce iğne darbesiyle sanat yapıtı ortaya çıkarıyor

Mersin‘de yaşayan 34 yaşındaki Seçil Çoşgun, iğneyle yünden yaptığı tablolarla sanat yapıtları ortaya çıkarıyor

8 yıl evvel göğüs kanserine yakalanan ve başarılı tedaviyle kanseri yenen Coşgun, bir tablo için aylarca uğraşırken, binlerce defa kimi vakit ise milyonları vuran iğne darbeleriyle yünleri tabloya dönüştürüyor

Coşgun: “İnsanlar görür görmez epeyce şaşırıyorlar”

MERSİN – Mersin’de yaşayan 34 yaşındaki Seçil Çoşgun, iğneyle yünden yaptığı tablolarla inanılmaz sanat yapıtları ortaya çıkarıyor. 8 yıl evvel göğüs kanserine yakalanan ve başarılı tedaviyle kanseri yenen Çoşgun, bir tablo için aylarca uğraşırken, binlerce defa kimi vakit ise milyonları vuran iğne darbeleriyle yünleri tabloya dönüştürüyor.

Mersin’de yaşayan Çoşgun, yünden yaptığı birbirinden renkli, hoş tablolarla nazarannlerin büyük beğenisini topluyor. Yün ve iğne kullanarak birbirinden hoş eserler ortaya çıkartan Çoşgun, bugüne kadar 5’i bilindik 10 yünden tablo ortaya çıkardı. Keçe üzerine iğneyle yünleri işleyen Çoşgun, bir tablo için aylarca uğraşırken, binler sefer kimi vakit milyonları vuran iğne darbeleriyle tablolarını ortaya çıkarıyor.

“Yünle oluşturduğum tablolarla bir birinci olmayı hedefliyorum”

Yaptığı çalışmalarla ilgili İHA muhabirine konuşan Seçil Çoşgun, asıl mesleğinin dokuma mühendisliği olduğunu söylemiş oldu. Yaklaşık 10 yıldır bu mesleğin ortasında olduğunu belirten Çoşgun, “Bu işe kendi ceketlerime, kendi eşyalarıma küçük motifler yaparak başladım. bu türlü çizimi ömrüme dahil ettim. Mesleğimle sanatımı her vakit buluşturmanın yolunu aradım. Bunun üzerinden de yünle çalışma fikri geldi. Zira yün doğal bir materyal olduğundan tercih ettim. Tabi hoş bir materyal lakin benim tasarımlarım açısından bilgileri olan, işlenmesi güç olan bir gereç. bir daha de kendimi daha profesyonel biçimde geliştirmeye ve ilerlemeye çalışıyorum. Yünle oluşturduğum tablolarla bir birinci olmayı hedefliyorum. Bunun dünya çapında bir sanata dönüşmesini istiyorum. Bunun yanında da sanatın insanları güzelleştirdiğini ve geliştirdiğini düşünüyorum. Buna bağlı olarak da tahminen ilerleyen devirlerde sanatım göz önünde bulundurduğunda eğitime dönüştürmeyi düşünüyorum” dedi.

“İkinci ömrüme fazlaca keyifli devam ediyorum”

8 yıl evvel göğüs kanserine yakalandığını belirten Çoşgun, “Aslında hiç bir vakit insan olarak bu tıp şeyleri hiç bir vakit kendimize yakıştırmıyoruz. Bende bununla karşılaştım. Kendime bunu hiç yakıştırmadım. sonrasındasında ise bundan daha sonra ne yapabilirim diye düşünerek, kararlarımı aldım, tedavimi oldum. Çok şükür kanseri yenmiş bir birey olarak ikinci hayatıma daha keyifli devam ediyorum. Benim için hayattaki en değerli sözcük sevgi. Zira hayattaki aksiliklerin, kötülüklerin kaynağının sevgisiz olduğunu düşünüyorum. Ne yapacaksak o işe sevmekle başlamak gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Bir tabloya milyonlarca sefer iğne vuruşu yapmış olabiliyorum”

Yaptığı sanatla ilgili de konuşan Çoşgun, “Bu yünlü eserler tablolarını keçe üzerine renkli, doğal yünleri kullanarak iğneleme tekniğini uyguluyorum. Bu sürecin önemli bir ayrıntısı var. Yün malzemesi çok kullanması sıkıntı. İçerisinde farklı üretim yerlerinden kaynaklı parazitler olabiliyor. Ne kadar pak olursa o kadar güzel manzara elde edebiliyorum. Bunları çalışırken birbirlerine harmanlayarak yapıyorum. İşlerken de ucunda çeltikleri olan ince bir iğne. Yünden oluştuğu için aslında epeyce daha kolay bir korunması var. Yün sıcaklıkla ve suyla kendini sabitleyen bir gereç. Ben de eserlerimi tablo haline dönüştürmedilk evvel son kere buharlı bir ütüyle ütüleyerek, sabit kalmasını sağlıyorum. Bir yapıtı oluştururken aslında ön planda olan yalnızca motif değil tablonun tamamı yükle kaplanmış oluyor. Bir çalışmayı bitirmek aylarımı alabiliyor. Bunu işlerken de bir tabloya milyonlarca sefer iğne vuruşu yapmış olabiliyorum” tabirlerini kullandı.

İhlas Haber Ajansı / Koray Ünlü – Son Dakika Haberleri