Bembeyaz Sıfat Mıdır ?

Selin

New member
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Dilimizde günlük hayatta sıkça karşılaştığımız kelimelerden biri olan “bembeyaz” ifadesi, çoğu zaman sıfat olarak kullanılır. Ancak, “bembeyaz sıfat mıdır?” sorusu dilbilgisi ve anlam açısından detaylıca ele alınmayı hak ediyor. Bu makalede “bembeyaz” kelimesinin dilbilgisel konumu, yapısı ve kullanımı incelenecek, ayrıca benzer sorulara da cevap verilecektir.

---

Bembeyaz Kelimesinin Anlamı ve Yapısı

“Bembeyaz” kelimesi, “beyaz” kelimesinin anlamını güçlendirmek için başına getirilen “bem-” öneki ile oluşmuştur. Bu ön ek, “çok, tamamen, tamamen beyaz” anlamı katmak için kullanılır. Yani “bembeyaz”, “çok beyaz”, “pak beyaz” ya da “tamamen beyaz” demektir.

Türkçede “bem-” ön eki, sıfatlara anlam kuvvetlendirme amacıyla eklenen pekiştirme eki olarak bilinir. Aynı şekilde “bembatak” (tamamen temiz), “bemburun” (çok uzun burunlu) gibi örnekler de vardır.

---

Bembeyaz Kelimesi Sıfat mıdır?

Dilbilgisi açısından bakıldığında, “bembeyaz” kelimesi sıfat olarak değerlendirilir. Çünkü:

- Nesnelerin, varlıkların veya durumların niteliğini belirtir. Örneğin: “Bembeyaz karlar yağdı.”

- Cümlenin içinde isimleri niteleyerek onların özelliklerini açıklar.

- “Beyaz” sıfatının kuvvetlendirilmiş hali olduğundan, sıfat işlevi aynıdır.

Bu yüzden “bembeyaz” kelimesi, yapısal olarak pekiştirme eki “bem-” almış bir sıfattır.

---

Pekiştirme Ekleri ve Sıfatlar

Türkçede pekiştirme ekleri, sıfatların anlamını yoğunlaştırmak için kullanılır. “Bem-”, “bembeyaz”, “bemberek” (çok bereketli), “bemburun” (çok burunlu) gibi kelimeler, bu ekle oluşmuş örneklerdir. Bu yapılar, temel sıfatın anlamını daha kuvvetli ve belirgin hale getirir.

---

Benzer Sorular ve Cevapları

“Bembeyaz” nasıl bir kelimedir?

Anlamı kuvvetlendirilmiş sıfattır. Beyazın çokluğu, yoğunluğu ifade eder.

“Bembeyaz” tamlama içinde nasıl kullanılır?

“Bembeyaz duvar”, “bembeyaz gökyüzü” gibi tamlamalarda isimleri niteleyen sıfat görevindedir.

Pekiştirme ekleri sıfatları nasıl etkiler?

Sıfatın anlamını güçlendirir, bazen abartılı veya vurgu amaçlı kullanılır.

“Bembeyaz” kelimesinin kökeni nedir?

Türkçedeki pekiştirme eklerinden “bem-” ile “beyaz” sıfatının birleşmesinden oluşur.

---

Bembeyaz Kelimesinin Kullanımı

Günlük hayatta “bembeyaz” ifadesi, çoğunlukla temizliği, saflığı veya karın rengini belirtmek için tercih edilir. Örneğin, “bembeyaz bir elbise”, “bembeyaz karlar” gibi.

Edebiyatta ise bu tür pekiştirme sıfatları anlatımı güçlendirmek için sık kullanılır. Vurgu yaparak nesnenin özelliğini daha etkili biçimde belirtir.

---

Dilbilgisinde Bembeyaz ve Diğer Pekiştirme Sıfatları

Pekiştirme ekli sıfatlar, cümlenin anlamını zenginleştirir ve okuyucunun ya da dinleyicinin dikkatini çeker. “Bembeyaz” gibi sıfatlar sayesinde, anlatımda netlik ve etki artar.

Aynı zamanda pekiştirme ekleri bazı durumlarda kelimenin olumsuz anlamını da değiştirebilir ya da tersini vurgulayabilir. Ancak “bembeyaz” tamamen olumlu ve kuvvetlendirilmiş bir sıfattır.

---

Sonuç

Özetle, “bembeyaz” kelimesi kesinlikle bir sıfattır. Temel sıfat olan “beyaz” kelimesinin anlamını pekiştiren, kuvvetlendiren bir yapıdır. Nesneleri, varlıkları daha net, belirgin ve yoğun bir biçimde nitelemek için kullanılır. Türkçedeki pekiştirme eklerinin tipik örneklerinden biridir.

---

Anahtar Kelimeler:

Bembeyaz sıfat mıdır, bembeyaz anlamı, pekiştirme eki, bembeyaz kullanımı, bembeyaz örnekleri, Türkçe dilbilgisi, sıfatlar, pekiştirme sıfatları, kuvvetlendirme eki, beyaz kelimesi.

Duru

New member
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Dilimizde günlük hayatta sıkça karşılaştığımız kelimelerden biri olan "bembeyaz" ifadesi, çoğu zaman sıfat olarak kullanılır. Ancak
Selam takip edenler

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Selin

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Niteleme sıfatı, isimlerin durumlarını, biçimlerini, renklerini kısaca nasıl olduklarını bildiren sözcüklerdir. İsme sorulan "Nasıl?" sorusunun cevabıdır. Örnekler: "kırmızı elbise", "al bayrak", "güzel roman"
  • Belirtme sıfatı ise varlıkları işaret, sayı, yer, belgisizlik ve soru gibi yönlerden belirten sıfatlardır . Belirtme sıfatları dörde ayrılır: işaret sıfatı, sayı sıfatı, soru sıfatı ve belgisiz sıfat
Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Ruhum

New member
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Dilimizde günlük hayatta sıkça karşılaştığımız kelimelerden biri olan "bembeyaz" ifadesi, çoğu zaman sıfat olarak kullanılır. Ancak
Selam yorum yapanlara

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Selin

• Adlaşmış sıfat örnekleri: "Gelmeyen öğrenci var mı?" cümlesinde "gelmeyen" sıfat fiili, "öğrenci" isminin yerine geçmiştir. "Yeni gömlekleri görünce eski gömleklerimi unuttum" cümlesinde "yenileri" kelimesi, "eski" sıfat fiilinin yerine geçmiştir
  • 1. Niteleme Sıfatı: İsimleri durum, biçim ve renk bakımından niteleyen sıfatlardır. İsme sorulan "Nasıl?" sorusunun cevabıdır. Örnek: "çalışkan çocuk", "pembe saç"
Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir

Duru' Alıntı:
Selam takip edenler Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Selin Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Niteleme sıfatı , isimlerin durumlarını
Haksız değilsin @Duru ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

Bengu

New member
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Selin

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. İşaret sıfatı: İsimleri işaret eden sıfatlardır. " Hangi?" sorusuna cevap verirler. Örnekler: "Bu yollar ne zaman yapılacak?", "Şu işleri halledebilirsek iyi olur". 2. Sayı sıfatı: İsimleri sayı, sıra, topluluk yönüyle belirten sıfatlardır. " Kaç, kaçıncı, kaçar, kaçta kaç" gibi sorularla belirlenir. Örnekler: "birer elma", "beşer soru", "yüz kırk altıncı sayfa". 3. Belgisiz sıfat: İsimleri belirsiz bir şekilde bildiren sözcüklerdir. " Hangi?" sorusuna yanıt verir
  • Belgisiz sıfat, isimleri sayı ve miktar bakımından tam olarak belirtmeyen sözcüklerdir . Örnekler arasında "bir, birkaç, birçok, çoğu, kimi, bazı, bütün, tüm, başka" gibi kelimeler bulunur
Biraz da ben dokunayım dedim, belki güzel tamamlar

Ruhum' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Selin Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Adlaşmış sıfat örnekleri : "Gelmeyen öğrenci var mı?"
İşin teorik kısmı kadar uygulama tarafı da sıkıntılı @Ruhum, buna dikkat çekmen güzel olmuş

Ryan

Global Mod
Global Mod
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Selam meraklılara

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Selin

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Niteleme sıfatı ve belirtme sıfatı, sıfatların iki ana grubudur
  • Belirtme sıfatı ise isimleri işaret, sayı, belirsizlik ve soru gibi yönlerden belirten sözcüklerdir. Dört ana türü vardır
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Duru' Alıntı:
Selam takip edenler Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Selin Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Niteleme sıfatı , isimlerin durumlarını
Bunun tamamını onaylayamıyorum @Duru, çünkü başka senaryolarda sonuç farklı çıkabiliyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dolayısıyla, adlaşmış sıfat artık sıfat değil, isimdir
  • Niteleme Sıfatı: İsimleri renk, durum, biçim yönünden niteleyen sıfatlardır. Bu sıfatlar, isimlere sorulan "nasıl" sorusuna cevap verir. Örnek: "büyük ev", "kırmızı araba". Adlaşmış Sıfat: Niteleme sıfatlarından sonra gelen isim kaldırıldığında, sıfat ismin görevini yüklenerek adlaşmış olur. Örnek: "dürüst insan" cümlesindeki "dürüstler" sözcüğü

Ruhum' Alıntı:
Selam yorum yapanlara Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Selin Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Adlaşmış sıfat örnekleri : "Gelmeyen öğrenci var mı?"
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Ruhum, özellikle pratik tarafı çok farklı

Ece

New member
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Merhaba buradan geçen herkese

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

• Renkler sıfat olarak değerlendirilir. Çünkü sıfatlar, isimlerin önüne gelerek onların niteliklerini belirtir ve bu niteliklerden biri de renktir
İşine yarar diye şöyle bir not daha sıkıştırdım, umarım denk gelir

Ruhum' Alıntı:
Buradan çıkarılacak çok ders var @Ruhum, konu geniş

Emir

New member
Bembeyaz Sıfat mıdır?

Selam herkese iyi sohbetler

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

• 2. Adlaşmış Sıfat: Niteleme sıfatları çekim eki aldıklarında adlaşır ve sıfat niteliğini kaybeder. Bu durumda sıfatın nitelediği isim düşer ve sıfat çekim eki alır. Örnek: "Eski kitaplarını kütüphaneye verdi" (niteleme sıfatı) → "Eskileri kütüphaneye verdi" (adlaşmış sıfat)

Ruhum' Alıntı:
Kısaca diyeyim @Ruhum, konu düşündüğümden genişmiş