Ayasofya’yı sanata dönüştürdü

Pinar

Global Mod
Global Mod
BURSA (İHA) – Ayasofya’yı sanata dönüştürdü

Ahşabı kızgın demirle duman duman dağlayarak tabloya dönüştürüyor

BURSA – Türkiye‘nin tarihi yapıtlarını yakma tekniğiyle resmeden sanatkarın yapıtları büyük ilgi görüyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sultanahmed ve Bursa Ulucamii üzere şaheserlerin ahşap üzerine yakarak resmedildiği tablolar gorenleri mest ediyor.

Bursa’da 60 yıldır su kabaklarından ve ahşap materyallerden süs eşyaları yapan 76 yaşındaki Bedri Karalar, fotoğraf sanatındaki hünerini de konuşturuyor. Bursa başta olmak üzere İstanbul üzere kentlerde bulunan tarihi ve turistik yerlerin fotoğraflarını dağlama (yakma) tekniğiyle nakış nakış ahşaba işleyen Bedri Karalar’ın tabloları göz kamaştırıyor. Karalar, fotoğraflarını tuval yerine her türlü ahşap satıh üzerine yakarak yapıyor.

Fotoğraflarını çizerken klasik fırça ve kalem yerine elektrikli havya kullanan Bedri Karalar, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ve Sultanahmed Camii’nin yanı sıra, Bursa’nın abide yapıtları ile Uludağ görünümlerini da dağlama tekniğiyle ahşaba aktarıyor. Yanık desenler ise ahşaba başka bir hoşluk katıyor. Ahşabı dağlayarak kent ve tabiat görünümleri yapan Bedri Karalar, ayrıyeten su kabağından abajurlar ve ahşap ikramlık eşyalar da yaptığın, lakin son vakit içinderda fotoğraf sanatına tartı verdiğini söylemiş oldu.

Atölyesinde saatlerce çalışarak tablolar yapan Karalar, bu işten büyük zevk aldığını söylemiş oldu. Karalar, bu iş için özel imal edilmiş elektrikli havya kullanarak, kızgın ucuyla noktalar halinde lekeler ve tonlamalar yaptığını, bu tekniğin yapıta farklı bir otantik hava kattığını anlattı.

Yakma değil, dağlama

Son senelerda “dağlama” sanatının “yakma” tekniği olarak kullanıldığını lakin bu tabirin yanlış olduğunu tabir eden Bedri Karalar, “Eserlerimi, eski ismi dağlama sanatı, şimdilerde ise yakma sanatı denilen teknikle yapıyorum. Yaptığım fotoğrafların üzerinde uzun müddet de çalışsam, maalesef çabuk bitmiyor. Haftada fakat bir tane yapabiliyorum. Bu fotoğrafları elektrikli yakma makinesiyle yapıyorum. Yaptığım yapıtların fiyatları ise 150 ila 250 lira içinde değişiyor. Müşterilerim genelde sanatı seven ve sanata düşkün olan beşerler. Bu işi gençlere de öğretmek istiyorum” tabirlerini kullandı.