Açılım Dönemi Nedir ?

Ruhum

New member
Açılım Dönemi Nedir?

Açılım dönemi, Türkiye'de 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) iktidara gelmesiyle birlikte başlayan ve Kürt sorununun barışçıl çözümüne yönelik olarak atılan adımları ifade eder. Bu dönem, Türkiye'nin etnik, kültürel ve dilsel çeşitliliği üzerine odaklanan politikaların geliştirilmesini ve uygulanmasını içerir.

1. Açılım Politikası

AKP'nin iktidara gelmesiyle birlikte Kürt sorununun çözümüne yönelik bir dizi politika ve adım atıldı. Bu politikaların merkezinde "açılım politikası" yer aldı. Açılım politikası, Türkiye'deki Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollarla çözümünü hedefledi. Bu politika çerçevesinde, Kürtlerin haklarının tanınması, dil ve kültürel haklarının güvence altına alınması ve çatışmanın sonlandırılması gibi hedefler belirlendi.

2. Diyarbakır Açılımı

Açılım döneminin önemli bir adımı, 2009 yılında Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Demokratik Açılım" toplantısıdır. Bu toplantıda, Kürt sorununun barışçıl çözümü için çeşitli önlemlerin alınması ve diyalog sürecinin başlatılması kararlaştırıldı. Diyarbakır Açılımı, Türkiye'de Kürt meselesinin çözümü için önemli bir dönemeç olarak kabul edilir.

3. Kürtçe Yayınlar

Açılım döneminde, Türkiye'de Kürtçe yayın yapan medya organlarının sayısında artış yaşandı. Özellikle televizyon kanallarında Kürtçe yayın yapan kanalların sayısında belirgin bir artış gözlendi. Bu, Kürtlerin ana dilinde haber alma ve bilgi edinme hakkının tanınması ve yaygınlaştırılması açısından önemli bir adımdı.

4. Kürtçe Eğitim

Açılım döneminde, Kürtçenin resmi eğitim dili olarak tanınması ve Kürtçe eğitim veren okulların açılması yönünde adımlar atıldı. Bu adımlar, Kürtlerin ana dillerinde eğitim alma hakkının güvence altına alınması ve kültürel kimliklerinin korunması amacıyla önemliydi. Ancak, bu konuda henüz tam anlamıyla tatmin edici düzeyde ilerleme kaydedilememiştir.

5. Çözüm Süreci

Açılım dönemi aynı zamanda Türkiye'de "çözüm süreci" olarak da adlandırılan bir süreci başlattı. Bu süreç, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 yılında İmralı Adası'ndaki hücresinden yapmış olduğu çağrıyla resmen başladı. Çözüm süreci, PKK'nın silahlı mücadelesini sonlandırması ve Türk devleti ile barışçıl bir çözüm için müzakerelere başlamasıyla tanımlanır.

6. Sonuçlar ve Değerlendirme

Açılım dönemi, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için umut vadeden bir süreç olarak başladı. Ancak, zamanla bu süreçte yaşanan olumsuz gelişmeler ve çatışmalar, açılım politikasının etkisizliğini ortaya koydu. Özellikle çözüm sürecinin sona ermesi ve ardından artan çatışmalar, açılım döneminin başarısızlığını gösterdi. Bugün, Türkiye'de Kürt sorunu hala devam etmekte ve barışçıl bir çözüm için çaba sarf edilmektedir.

Açılım dönemi, Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü için önemli bir dönemeç olmuştur. Ancak, bu sürecin başarısızlığı ve sonrasında yaşanan çatışmalar, sorunun çözümü için daha fazla çaba gerektirdiğini ortaya koymuştur.