3 bin yıllık tarihe dayanan bu halıların bir tanesi 2 ayda dokunuyor

Pinar

Global Mod
Global Mod
SAKARYA (İHA) – – 3 bin yıllık tarihe dayanan bu halıların bir tanesi 2 ayda dokunuyor

Yağcıbedir halıları binbir emekle bayanların ellerinde hayat buluyor

Yörüklerin binlerce yıllık geleneği Sakarya‘da yaşatılıyor

Sakarya Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem Büyük : “Halı üretimi ağır bir biçimde devam ediyor ve her gün sipariş sayısı da artıyor”

SAKARYA – Boyasının ağaç ve bitki köklerinden yapıldığı, yüzde 100 koyun istikametinden oluşan ve tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan Yağcıbedir halısı, binbir emek daha sonrasında Sakarya’da bayanların ellerinde hayat buluyor. Orta Asya’dan göç eden Yörüklerin örf ve adetlerini yansıtan halının üretimi ise yaklaşık 2 ay sürüyor.

birinci vakit içinderda Orta Asya’dan göç eden Yaycı Yörükleri tarafınca dokumaya başlanan Yağcıbedir halısı 3 bin yıllık tarihiyle dikkat çekiyor. Öteki halılardan yerdeki motiflerin yalınlığı ve renklerinin sadeliğiyle ayrılan Yağcıbedir halısında, kullanılan boyalar ağaç ve bitki köklerinden elde ediliyor. Yüzde 100 koyun yününden oluşan ve renklerinde yalnızca lacivert, kırmızı ile beyaz tonlarının kullanıldığı halılar, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafınca tamamı bayanlardan oluşan atölyelerde binbir emek daha sonrasında hayat buluyor.

Dünyada ‘Türk düğümü’ olarak bilinen Gördes tekniği ile ilmeklenen halıların bir tanesi ise yaklaşık iki ayda dokunurken ömrünün de yaklaşık 200 yıl olduğu biliniyor. 3 bin yıllık geçmişe sahip olan Yağcıbedir halısının tarihine sahip çıktılarını belirten Sakarya Büyükşehir Belediyesi Lideri Ekrem Ulu, halı üretiminin ağır bir biçimde devam ettiğini ve her geçen gün gelen siparişlerin arttığını söz etti.

Kullandıkça kıymeti artan bir halı

3 bin yıllık maziye sahip Yağcıbedir halı üretimi hakkında konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem Şanlı, “Sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesi içerisinde 5 tane hanımlar kooperatifi oluşturduk. Bu kooperatiflerden bir tanesi halıcılık üzerine. Burada şuanda bir halı atölyemiz var. Türkiye ve dünyada 3 bin yıllık maziye sahip Yağcıbedir halıları Balıkesir Sındırgı’da üretiliyordu. Sındırgı Belediye liderimiz ile bir arada işbirliği halinde Sakarya’da da üretmeye başladık. Büsbütün doğal ve organik. Gerçek kök boyası ve yünden yapılmış, kullandıkça bedeli artan bir halı” dedi.

Sipariş sayısı her geçen gün artıyor

Halı üretiminin kurdukları atölyelerde ağır bir biçimde devam ettiğini belirten Şanlı, “Bunun üretimini Sakarya’da yapıyoruz. tıpkı vakitte bir kooperatif daha var o da köyde. Kullanılmayan bir köy ilköğretim okulunu imalathaneye dönüştürdük. O köyün hanımları da orada halı üretimi yapıyor. Biz onlara tezgahlarını, malzemeyi ve gerekli bilgi ile birlikte eğitim de aldırıyoruz. ve halıyı teslim ettikten daha sonra da kendilerine fiyatlarına veriyoruz, halı başına fiyat takdir ediyoruz. Ağır bir biçimde halı üretimi devam ediyor, önemli sipariş alıyoruz ve her gün sipariş sayısı da artıyor” diye konuştu.

Bayan istihdamı ile birlikte üretim

Ana gayelerinin üretime katkı ve yarar olduğunu lisana getiren Lider Ekrem Büyük, “Hedefimiz bu üretimi arttırmak, her gün bir tezgah daha koymak. Bir yandan bayan istihdamı var, bir yandan üretim var. Bu istihdamla birlikte burada halı üretiliyor. Bizimkisi istihdam, üretime katkı ve yarar. Yarar endeksli işler yapıyoruz. Ana amaç yarar; yarar olan her şeyde varız. Birkaç ülke ile de temas halindeyiz, ürettiğimiz halıları buradan göndereceğiz inşallah” formunda konuştu.

Kendi tarihinden dışarıya çıkmayacak biçimde üretim yapıyoruz

Uzun vakittir Büyükşehir Belediyesi’nin kurslarında eğitmenlik bakılırsavi yapan ve yaklaşık bir yıldır da halı üretim atölyesinde çalışan Melike Çobanoğlu, “Bu halılarımızın tarihi 3 bin yıl öncesine dayanmaktadır ve en eski halı olarak geçmektedir. En sağlam, en eski Türk düğümü tekniği kullanılır düğüm atarken. Tamamı ile has yün kullanıyoruz ve koyun yünlerini kullanarak yapağı dediğimiz ipler oluşturuluyor. Tamamı ile renklerimiz organik, kök boyalar ile yapılıyor. Kullandığımız renkler sabit Yağcıbedir halılarımızda 5 ana renk kullanılıyor. Motiflerimiz de genelde sabit, kendi tarihinden dışarıya çıkmayacak biçimde üretim yapıyoruz. Kök boyalarımızı ağaç ve bitki köklerinden elde ediyoruz. çabucak sonrasında bunlar yün ipliklerimiz boyanarak kullanılabilir hale geliyor ve daha sonrasında da üretime başlıyoruz. Öncelikle iplerimiz temin ediliyor. sonrasındasında burada birinci evre olan tezgah hazırlaması ve bundan daha sonra da çözgü atma süreci oluyor. Devamında ise iplerimiz tezgaha yerleştiriliyor. Yapacağımız halının ebatına göre atıyoruz bu çözgü ve tel sayılarını. ve daha sonrasında da motiflerimize nazaran halımızı dokumaya başlıyoruz. Tıraşlama, son paklık ve püskül süreçlerinin akabinde halımız satışa hazır hale geliyor” tabirlerini kullandı.

Halılarımız ilgi görüyor ve epeyce beğeniliyor

Halıların boyasından, üretim etabına en ufak detayına varıncaya kadar tamamı ile el imali olduğunu lisana getiren Çobanoğlu, “Ürünün ebatına göre eserin üretim vakti değişiklik gösterebiliyor. Çeyrek halı dediğimiz halının üretimini yaklaşık bir buçuk-iki ay içerisinde tamamlamış oluyoruz. Daha küçükleri daha süratli, büyüklerinde ise mühlet uzayabiliyor. Bizim bulunduğumuz kısımda şuanda 14 kişi çalışmakta. Bu alan üzerine farklı alanlarda da bayan istihdamı sağlandı. Halılarımız ilgi görüyor ve fazlaca beğeniliyor. bu türlü halılarımızın ismi neredeyse tüm ülkeye duyurulmuş durumda, sağ olsun Büyükşehir Belediye Liderimiz Ekrem Şanlı’nın de yardımıyla. İnşallah daha da yayılacak bu” dedi.

İhlas Haber Ajansı / Burak Can Tokyürek – Son Dakika Haberleri