2300 yıllık kara büyü bulundu

odakulebuda

New member
Katılım
26 Eki 2020
Mesajlar
1,951
Puanları
0
2300 yıllık kara büyü bulundu Tarihin en eski kentlerinden olan Atina’nın Agora’sında arkeologlar kıymetli bir keşifte bulundu.

Hesperia mecmuasında yayımlanan makaleye nazaran tam 2300 yıllık bir kara büyünün tespiti yapıldı. Arkeologlar, 2006 yılında bir yapının içerisindeki toprak kavanozu ortaya çıkarmıştı. Kavanoz vaktinde zanaatkarlar tarafınca kullanılan bir ticaret hanının bodrum katında bulunmuştu.

Yale Üniversitesi’nden Jessica Lamont tarafınca yayımlanan makalede, “Kavanozda bir tavuğun parçalanmış başı ve alt uzunları bulunuyordu” tabirlerini kullandı. Millattan evvel 300’lü senelera ilişkin olduğu düşünülen kavanozun üstünde ayrıyeten 55 kişi ismi bulunuyordu.



Lamont, “Kavanozun bütün dış cephesi yazıyla kaplıydı. Bir vakit içinder 55 kişinin isimleri kazınmıştı. Bu kazımalar artık yarı silinmiş biçimde günümüze kalmış durumda” dedi.

Fakat araştırmacı Lamont, “bağlıyoruz” manasına gelen bir tabir tespit ettiklerine dikkat çekerek, “Tırnaklar ve tavuk modülleri muhtemelen büyü için kullanıldı. Tırnaklar antik büyülerde çoğunlukla görülüyor ve kurbanların hareketlerini engelleyen, semboli olarak onları bağlayan bir güce sahipler” yorumunu yaptı. Bu da kurbanların felç geçirmesinin arzulandığını düşündürüyor.



Lamont makalesinde, “Tavuk yedi aylıktan daha büyük değildi. Büyüyü yaratan beşerler tavuğun umarsızlığını ve kendini müdafaa yetisinden mahrum olmasını kurbanlara geçirmek istemiş olabilir. Bu ritüel Atinanıların bağlama büyülerine ait” tabirlerini kulland.

BÜYÜ niye YAPILDI

Günümüzden 2300 yıl evvel bir yada birden hayli insanın niye 55 kişiyi birden lanetlemek istediğini tespit etmek pek sıkıntı. Lakin kavanozun üstündeki işaretler araştırmacılara bu bahiste da bir yol sunuyor.

Makalenin müellifi Jessica Lamont’a göre, kavanozun üstündeki isim sayısı düşünüldüğünde en mümkün senaryo bir davanın taraflarına işaret ediyor. Taraflardan biri ve aileleri şahitlerle birlikte maksat alınmış olabilir.


Kelam konusu devirde mahkamelerin topluluk içerinde yapılması çok yaygındı. Ayrıyeten bir handa bulunan kavanoz olayın bir çalışma tatışmasıyla alakalı olabileceğini düşündürüyor. Ortaya çıkan kıssada çalışma ortamında yaşanan sorun niçiniyle açılmış bir dava kanısı beden bulunuyor.

Lamont’a bakılırsa bir öbür açıklama ise Büyük İskenderle alakalı. Milattan evvel 323 yılında Büyük İskender öldükten daha sonra başlayan güç savaşlarından Atina da hissesini almıştı. Tarihi kayıtlara göre o periyotta biroldukça küme Atina’da denetimi ele geçirmek için savaşıyordu. Kelam konusu periyot savaş, kuşatma ve süratlice değişen politik ittifakların esiri altındaydı. bu vakitte bir küme gücü ele geçirmek için büyüye gereksinim duymuş olabilir.
 
Üst