2022 YKS’de değişen kurallar ne getirecek?

Ryan

Global Mod
Global Mod
Katılım
25 Eyl 2020
Mesajlar
13,294
Puanları
36
2022 YKS’de değişen kurallar ne getirecek?
Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş: “Sınava girişi değil, eğitimi ve yeterliliği konuşmak gerekir…”

YKS’de barajlar kalktı, mühlet uzadı… Adayların gözü artık kelam konusu değişiklikler ve bu değişikliklerin kendilerine yansımasını merak ediyor. İmtihan müddetinin uzatılmasının adaylar açısından olumlu bir gelişme olduğu değerlendirmesinde bulunan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, barajın kalkmasının her insanın üniversiteli olacağı manasına gelmediğini söylemiş oldu. Tözeniş artık, üniversiteye girişten hayli üniversite eğitimini ve daha sonrasında mesleksel yeterliliği ölçmek ismine yapılacak çalışmaları konuşmak gerektiğinin altını çizdi.


Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, YKS’de barajın kaldırılmasını kıymetlendirdi.

Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, 2022 YKS müracaatlarının başlaması ile bir arada üniversite giriş imtihanında kural değişikliği yapıldığını söylemiş oldu.

Müddetin artırılması olumlu bir gelişme…

Yeni değişikliklerle birlikte 2022 yılında imtihanda geçerli olacak kurallara değinen Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, “TYT imtihanındaki mühlet 30 dakika arttırılarak imtihanın mühleti 165 dakika olmuştur. Evvelki senelerda 135 dakika olan TYT’nin mühleti 30 dakika arttırılarak 165 dakikaya çıkarılmıştır. Bu, adaylar açısından olumlu bir gelişmedir. Daha evvelki senelerda mühletten dolayı adayların büyük bir kısmı TYT’de yer alan soruların tamamını nazaranmiyorlardı. Bu yıldan itibaren adaylar sorulara daha epeyce vakit ayırabilecekleri için imtihanı yetiştirememek üzere bir sorunları olmayacak.” diye konuştu.

Baraj puanları kaldırıldı…

Yapılan değişiklikle ön lisans ve lisans tercihlerinde kullanılan 150 ve 180 baraj puanının kaldırıldığını kaydeden Ece Tözeniş, şunları söylemiş oldu:

“Bu değişiklikle bir arada 1974 yılından beri uygulanan sisteme son verildi. 2021 yılında YKS’ye yaklaşık 2.6 milyon aday müracaat yaptı. 1 milyon 627 bin 539 kişinin puanı hesaplandı, 700 binden çok aday barajı geçemediği için tercih yapamadı. Bu da devlet ve vakıf üniversitelerinde fazla sayıda kontenjanın boş kalmasına niye oldu. Yeni uygulanacak olan sistemde TYT’de Türkçe yahut matematikten yarım net yapan; AYT’de puanının hesaplanmasına kaynaklık eden 2 testin en az birinden yarım net çıkaran adayların ham puanları hesaplanacaktır ve ham puanlarına eklenecek orta öğretim muvaffakiyet puanları daha sonrasında adaylar oluşan puanları ile tercih yapma hakkına sahip olacaklardır.”

Herkes üniversiteli olacak kararı çıkarılmamalı

“Yapılan bu değişiklikten herkes üniversiteli olacak kararınu çıkarmak gerçek değil” ikazında bulunan Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, “Bu bir sıralama imtihanı ve adaylar bu yıl da aldıkları puanlara göre en üst puandan alt puana hakikat giden bir sıralama daha sonrasında tercih ettikleri kısımlara yerleşeceklerdir. Devlet ve vakıf üniversitelerinin boş kalan kontenjanlarında bir azalma yaşanacaktır. Bundan daha sonra üniversiteye girişten çok üniversite eğitimini ve daha sonrasında mesleksel yeterliliği ölçmek ismine yapılacak çalışmalarla ilgili daha fazlaca konuşmak gerekir. Daha epey öğrenci tercih yapma hakkına sahip olabilecekken tercih eğilimlerine göre kısımların kontenjan doluluklarında farklılıklar yaşanmaya devam edecektir.” diye konuştu.

Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, bu değişiklikler çerçevesinde adayların motivasyonlarını bozmadan sistemli çalışmaya devam etmelerinin faydalarına olacağının altını çizdi.

Muvaffakiyet sırası şartı devam edecek

Kimi programlardaki muvaffakiyet sırası şartının devam edeceğini belirten Ece Tözeniş, “Önceki senelerda kimi kısımlar için uygulanan muvaffakiyet sıraları şartı 2022 YKS’de de devam etmektedir. Tıp Fakültesi en düşük 50 bin; Diş Hekimliği en düşük 80 bin; Eczacılık Fakültesi en düşük 100 bin; Hukuk Fakültesi en düşük 100 bin; Mimarlık programları en düşük 250 bin; Mühendislik programları en düşük 300 bin; Öğretmenlik programları (Rehberlik ve Ruhsal Danışmanlık programı dahil) en düşük 300 bin muvaffakiyet sırası kuralı aranacaktır. Bu programları tercih edecek adaylar ilgili puan tipinde belirlenen en düşük muvaffakiyet sırasına göre tercihlerini yapabileceklerdir.” diye konuştu.

200 ve üzeri puan kullanılması bu yıl son defa kullanılacak…

Ece Tözeniş, “Önceki senelerda uygulanan 200 ve üzeri puanı kullanılması kuralı, 2022 YKS’den itibaren sonlanacaktır fakat 2021 YKS’deki 200 ve üzeri puanlar bu yıl son kere kullanılacaktır.” dedi. Tözeniş, “Geçen yıl imtihana giren, 200 puan ve üzeri alan adaylar bu puanlarını 2022 YKS’de de son defa kullanabileceklerdir. Bu yıldan daha sonra bu kural geçerli olmayacaktır. TYT’ye başvuran adayların sayısını düşürmek ismine uygulanmaya başlayan bu kural müracaata tesiri hayli olmadığından dolayı kaldırılmasının yerinde bir karar olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Özel yetenek tercih taban puanını üniversiteler belirleyecek

Özel yetenek tercihlerinde kullanılan tercih taban puanını, bu yıldan itibaren üniversitelerin kendilerinin belirleyeceğini kaydeden Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, “Önceki senelerda özel yetenek imtihanı ile öğrenci alan programlara adayların müracaat yapabilmesi için TYT için belirlenen 150 puan ve üzeri olması kaidesi vardı. Bu yıldan itibaren özel yetenek imtihanı ile öğrenci alacak programlar için bir taban puan koşulu aranıp aranmayacağına, aranacak ise en az kaç puan almış olan adayların müracaat yapabileceklerine ilgili üniversiteler karar verecektir.” diye konuştu.

YKS müracaatları başladı

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, kelamlarını şu biçimde tamamladı:

“11 Şubat 2022 tarihinde başlayan YKS müracaatları 07 Mart 2022 tarihine kadar devam edecektir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

ALINTIDIR
 
Üst